24.10.12

Espanya no insistirà “per ara” a extradir l’empleat de banca

Un policia espanyol recuperant uns bitllets amagats.
L’empleat de banca andorrà implicat en l’operació Emperador activada per les autoritats judicials espanyoles contra la màfia xinesa i les xarxes de blanqueig de capitals que li donen suport podria estar setze anys en recerca i captura internacional, situació que, de fet, li impediria sortir del país si no es vol arriscar a ser detingut.
“Per ara”, les autoritats del país veí no pensen “insistir” més en la petició de la detenció i extradició de Sergi Fernández Genés. El jutge de l’Audiència nacional espanyola que dirigeix la investigació, Fernando Andreu, “es dóna per satisfet amb el que s’ha fet”, va afirmar ahir l’ambaixador d’Espanya al Principat, Albert Moreno, que va assegurar que formalment i pel moment “no m’ha arribat cap queixa”.
Problemes per sortir
És probable que les autoritats judicials o policials espanyoles –i més encara en funció de com es desenvolupin els fets– acabin dictant una ordre internacional de recerca i captura. Aquest mandat, que s’acaba distribuint a través de la xarxa Interpol per tot el món, té una vigència igual al temps màxim que l’acusat podria haver de complir de presó en funció dels presumptes delictes que se li imputen, segons les fonts consultades. Tant en el cas de Fernández com en el de l’altre hispanoandor­rà ja empresonat, Oriol Mestre Rissé, les ordres de detenció que van arribar des d’Espanya establien que cadascú podria enfrontar-se a una petició de pena de setze anys: vuit per blanqueig de capitals i vuit més per la su-posada participació en una banda organitzada criminal. Si no fos detingut abans, l’ordre es mantindria durant els setze anys. Moreno va reconèixer que hi ha demandes que ni coneix ni coneixerà perquè “no passen per l’ambaixada”. Seria el cas de l’ordre de recerca i captura internacional. El diplomàtic, però, no va negar que Fernández podria trobar-se amb problemes si accedís a territori espanyol.
Albert Moreno, que va recordar que és el primer cop des que és a Andorra que es troba que Espa-nya fa una petició d’extradició, va assegurar ahir que el seu país “no està enfadat” per l’oposició d’Andorra a extradir els dos suposats implicats en els grups de blanqueig de capitals que feien suport a la xarxa xinesa liderada per Go Ping. Tant Fernández com Mestre tindrien dos passaports. I Espa-nya els reclama en virtut d’un i el Principat denega la demanda en funció de l’altre. No obstant això, i en declaracions al programa Parlem-ne de COPE Andorra-AD Ràdio, l’ambaixador va deixar clar que “no seré jo qui obri el meló de la doble nacionalitat”.
Moreno va garantir que “més aviat hi ha satisfacció” per la col·laboració obtinguda i va destacar, sobretot, que “hi ha una bona relació entre el jutge espa-nyol i la batlle”. En aquest sentit, Fernando Andreu hauria entès els arguments d’Andorra pels quals no s’ha lliurat l’empleat de banca igual que Espanya no permetria l’extradició d’un nacional seu. El diplomàtic va deixar clar que cap jutge espanyol no pot demanar que es retiri el passaport andorrà als implicats en la causa i que “per de moment Espanya no insistirà” a sol·licitar l’extradició de Fernández. Ara, “ja veurem si en funció de la investigació hi ha més demandes”. La Batllia sí que va autoritzar diferents escorcolls, entre els quals al domicili i al despatx professional de Fernández, d’on els policies espanyols traslladats al Principat s’haurien acabat enduent força documentació que cal analitzar.
MESTRE HAURIA ARRIBAT A BLANQUEJAR CINC MILIONS D'EUROS
L’empresonat per suposat blanqueig de capitals, Oriol Mestre Rissé, hauria pogut netejar fins a cinc milions d’euros des que va començar a participar, suposadament, en l’entramat de suport a la xarxa xinesa. Fonts consultades pel Diari van confirmar les dades publicades a mitjans de comunicació espanyol. Mestre hauria dut al Principat 90.000 euros pràcticament cada divendres. El seu principal enllaç amb la xarxa desmantellada en el marc de l’operació Emperador seria el comerciant barceloní Rafael Pallardó Calatrava. Aquest seria, també, i suposadament, un dels contactes de Sergi Fernández. L’altre es tractaria de la germana de l’actor porno Nacho Vidal, María José Jordá González. Pallardó estava directament relacionat amb el presumpte líder de tota l’estructura, el xinès Go Ping. Rafael Pallardó és comerciant del sector de les bosses de mà, cinturons, sabates, bijuteria i altres complements per a la roba que importava de la Xina a través de societats com ara Compañía Oriental de la China, Bolsos Orientales o Gold City, on també hi figuraria Ping.
Segons fonts properes a la investigació, a Sergi Fernández se li atribueix la suposada col·laboració activa amb l’organització criminal. Aquesta enviaria grans quantitats de diners al lloc de treball de l’empleat bancari perquè posteriorment les enviés a entitats financeres xineses. Els investigadors asseguren que Fernández actuaria sense el coneixement dels seus superiors i rebent diners a canvi de la col·laboració.

DIARI D'ANDORRA

Aucun commentaire: