Libellés

24.10.12

84 milliones de estrellas en una sola foto

84 millones de estrellas en una sola foto
Un equipo internacional de astrónomos ha creado un impresionante catálogo de más de 84 millones de estrellas situadas en las zonas centrales de la Vía Láctea. Este gigantesco conjunto de datos contiene más de diez veces más estrellas que estudios previos y es un importante avance para el conocimiento de nuestra galaxia anfitriona, según explican desde el Observatorio Europeo Austral (ESO). La imagen, de nueve gigapíxeles y obtenida con el telescopio de sondeo VISTA, instalado en el Observatorio Paranal de Chile, tiene una herramienta de zoom, que permite al usuario ver los astros con un gran nivel de detalle. Es tan grande que, si quisiéramos imprimirla con la resolución típica de un libro, mediría 9 metros de largo por 7 de ancho.
«Observando en detalle los millares de estrellas que rodean el centro de la Vía Láctea, podemos aprender mucho más sobre la formación y evolución, no solo de nuestra galaxia, sino también sobre la de las galaxias espirales en general», explica Roberto Saito (Pontificia Universidad Católica de Chile, Universidad de Valparaíso y miembro de The Milky Way Millennium Nucleus, Chile), investigador principal de este estudio.
Muchas galaxias espirales, incluyendo nuestra galaxia anfitriona, la Vía Láctea, tienen una alta concentración de estrellas viejas rodeando el centro, lo que los astrónomos denominan núcleo. Comprender la formación y evolución del núcleo de la Vía Láctea es vital para el conocimiento de la galaxia. Sin embargo, conseguir observaciones detalladas de esta región no es una tarea sencilla.

Candidatos a albergar planetas

«Observar el núcleo de la Vía Láctea es muy difícil, ya que está oscurecido por el polvo», afirma Dante Minniti (Pontificia Universidad Católica de Chile), coautor del estudio. Para penetrar en el corazón de la galaxia, los científicos necesitan observar en el rango infrarrojo de la luz. Para ello, utilizaron el telescopio de sondeo VISTA (Visible and Infrared Survey Telescope for Astronomy), que tiene un espejo de gran tamaño (4,1 metros de diámetro), un amplio campo de visión y detectores infrarrojos muy sensibles. Sus datos han sido utilizados para crear una inmensa imagen en color de 108.200 por 81.500 píxeles, que contiene un total de casi nueve mil millones de píxeles, una de las imágenes astronómicas más grandes jamás elaborada.

Diagrama color-magnitud
84 millones de estrellas en una sola fotoPara ayudar en el análisis de este enorme catálogo, el brillo de cada estrella se plasma en un diagrama frente a su color con el fin de crear un diagrama color-magnitud, una herramienta muy valiosa utilizada frecuentemente por los astrónomos para estudiar las diferentes propiedades físicas de las estrellas, como sus temperaturas, masas y edades. Este análisis contiene más de diez veces más estrellas que ningún estudio previo y es la primera vez que se ha hecho con todo el núcleo. Además, resulta un tesoro de información. Por ejemplo, ha revelado un gran número de estrellas enanas rojas débiles en la zona. Se trata de estrellas candidatas a albergar pequeños exoplanetas, mundos que pueden ser descubiertos utilizando la técnica de los tránsitos.

Imagens do Mundo - Siria

Picture of a spiny-headed blenny
 
Corals build the rampart that shelters the landward provinces of mangrove and sea grass. The reef's calcium carbonate city teems with species, among them this spiny-headed blenny.

Europeus alertam para tornado em Portugal


Investigadores europeus lançaram um alerta para Portugal, devido à possibilidade de ocorrência de tornados no território continental ao longo de quarta e quinta-feira.
O alerta de nível 1, o segundo numa escala de quatro, foi emitido esta segunda-feira pelo projecto ‘European Storm Forecast Experiment’, constituído por jovens investigadores e meteorologistas da Europa Central.
Segundo a página oficial deste projecto, o alerta foi emitido devido a “chuva intensa, ventos fortes e ameaças de granizo e formação de tornados”.
Na escala de alertas, o nível 1 corresponde a uma probabilidade entre 5 a 15 por cento de ocorrer uma tempestade convectiva (condição meteorológica favorável à formação de tornados).
“Há uma depressão, com superfície frontal, a Norte do Arquipélago dos Açores que se está a dirigir para a Península Ibérica. Deverá chegar a Portugal Continental na madrugada, manhã de quarta-feira, prolongando-se os seus efeitos até quinta-feira”, explicou ao CM a meteorologista Patrícia Gomes, sublinhando a previsão do Instituto de Meteorologia que dá conta de “períodos de chuva ou aguaceiros, por vezes fortes e acompanhados de trovoada em especial nas regiões Centro e Sul”.

Espanya no insistirà “per ara” a extradir l’empleat de banca

Un policia espanyol recuperant uns bitllets amagats.
L’empleat de banca andorrà implicat en l’operació Emperador activada per les autoritats judicials espanyoles contra la màfia xinesa i les xarxes de blanqueig de capitals que li donen suport podria estar setze anys en recerca i captura internacional, situació que, de fet, li impediria sortir del país si no es vol arriscar a ser detingut.
“Per ara”, les autoritats del país veí no pensen “insistir” més en la petició de la detenció i extradició de Sergi Fernández Genés. El jutge de l’Audiència nacional espanyola que dirigeix la investigació, Fernando Andreu, “es dóna per satisfet amb el que s’ha fet”, va afirmar ahir l’ambaixador d’Espanya al Principat, Albert Moreno, que va assegurar que formalment i pel moment “no m’ha arribat cap queixa”.
Problemes per sortir
És probable que les autoritats judicials o policials espanyoles –i més encara en funció de com es desenvolupin els fets– acabin dictant una ordre internacional de recerca i captura. Aquest mandat, que s’acaba distribuint a través de la xarxa Interpol per tot el món, té una vigència igual al temps màxim que l’acusat podria haver de complir de presó en funció dels presumptes delictes que se li imputen, segons les fonts consultades. Tant en el cas de Fernández com en el de l’altre hispanoandor­rà ja empresonat, Oriol Mestre Rissé, les ordres de detenció que van arribar des d’Espanya establien que cadascú podria enfrontar-se a una petició de pena de setze anys: vuit per blanqueig de capitals i vuit més per la su-posada participació en una banda organitzada criminal. Si no fos detingut abans, l’ordre es mantindria durant els setze anys. Moreno va reconèixer que hi ha demandes que ni coneix ni coneixerà perquè “no passen per l’ambaixada”. Seria el cas de l’ordre de recerca i captura internacional. El diplomàtic, però, no va negar que Fernández podria trobar-se amb problemes si accedís a territori espanyol.
Albert Moreno, que va recordar que és el primer cop des que és a Andorra que es troba que Espa-nya fa una petició d’extradició, va assegurar ahir que el seu país “no està enfadat” per l’oposició d’Andorra a extradir els dos suposats implicats en els grups de blanqueig de capitals que feien suport a la xarxa xinesa liderada per Go Ping. Tant Fernández com Mestre tindrien dos passaports. I Espa-nya els reclama en virtut d’un i el Principat denega la demanda en funció de l’altre. No obstant això, i en declaracions al programa Parlem-ne de COPE Andorra-AD Ràdio, l’ambaixador va deixar clar que “no seré jo qui obri el meló de la doble nacionalitat”.
Moreno va garantir que “més aviat hi ha satisfacció” per la col·laboració obtinguda i va destacar, sobretot, que “hi ha una bona relació entre el jutge espa-nyol i la batlle”. En aquest sentit, Fernando Andreu hauria entès els arguments d’Andorra pels quals no s’ha lliurat l’empleat de banca igual que Espanya no permetria l’extradició d’un nacional seu. El diplomàtic va deixar clar que cap jutge espanyol no pot demanar que es retiri el passaport andorrà als implicats en la causa i que “per de moment Espanya no insistirà” a sol·licitar l’extradició de Fernández. Ara, “ja veurem si en funció de la investigació hi ha més demandes”. La Batllia sí que va autoritzar diferents escorcolls, entre els quals al domicili i al despatx professional de Fernández, d’on els policies espanyols traslladats al Principat s’haurien acabat enduent força documentació que cal analitzar.
MESTRE HAURIA ARRIBAT A BLANQUEJAR CINC MILIONS D'EUROS
L’empresonat per suposat blanqueig de capitals, Oriol Mestre Rissé, hauria pogut netejar fins a cinc milions d’euros des que va començar a participar, suposadament, en l’entramat de suport a la xarxa xinesa. Fonts consultades pel Diari van confirmar les dades publicades a mitjans de comunicació espanyol. Mestre hauria dut al Principat 90.000 euros pràcticament cada divendres. El seu principal enllaç amb la xarxa desmantellada en el marc de l’operació Emperador seria el comerciant barceloní Rafael Pallardó Calatrava. Aquest seria, també, i suposadament, un dels contactes de Sergi Fernández. L’altre es tractaria de la germana de l’actor porno Nacho Vidal, María José Jordá González. Pallardó estava directament relacionat amb el presumpte líder de tota l’estructura, el xinès Go Ping. Rafael Pallardó és comerciant del sector de les bosses de mà, cinturons, sabates, bijuteria i altres complements per a la roba que importava de la Xina a través de societats com ara Compañía Oriental de la China, Bolsos Orientales o Gold City, on també hi figuraria Ping.
Segons fonts properes a la investigació, a Sergi Fernández se li atribueix la suposada col·laboració activa amb l’organització criminal. Aquesta enviaria grans quantitats de diners al lloc de treball de l’empleat bancari perquè posteriorment les enviés a entitats financeres xineses. Els investigadors asseguren que Fernández actuaria sense el coneixement dels seus superiors i rebent diners a canvi de la col·laboració.

DIARI D'ANDORRA

Militares da GNR manifestam-se hoje em Lisboa

Militares da GNR manifestam-se hoje em Lisboa

Os militares da GNR manifestam-se, esta quarta-feira, em Lisboa, para exigirem a resolução de problemas que se arrastam há algum tempo, e protestarem contra medidas previstas na proposta de Orçamento do Estado, como a suspensão da passagem à reserva.
A manifestação, que começa às 17.30 horas nos Restauradores, em Lisboa, e termina na Assembleia da República, é promovida pela Associação dos Profissionais da Guarda (APG/GNR), que pretende reunir militares de todo o país.
O presidente da APG, César Nogueira, disse à agência Lusa que o protesto vai terminar na Assembleia da República, porque o Ministério da Administração Interna "anda de costa voltadas com a associação mais representativa da GNR", além de ser no parlamento que são aprovadas as leis, existindo muitas delas ainda "por cumprir".
Na origem dos protestos estão as promoções em atraso, pagamentos de retroativos de janeiro de 2010, relacionados com as tabelas remuneratórias, e a falta de um horário de trabalho, questões que, segundo César Nogueira, "ainda não foram resolvidas".
Por estes motivos, os militares da GNR sentem-se "duplamente prejudicados", já que sentem as medidas de austeridade, como os restantes portugueses, mas também há um conjunto de problemas que se arrastam há algum tempo, adiantou.
Os militares da GNR vão também manifestar-se contra algumas medidas previstas na proposta de lei do Orçamento do Estado para 2013, como a suspensão da passagem à reserva.
JORNAL DE NOTICIAS

A imagem do dia 24-10-2012

2012 October 24
See Explanation.  Clicking on the picture will download
 the highest resolution version available.
NGC 206 and the Star Clouds of Andromeda
Image Credit & Copyright: Bob and Janice Fera (Fera Photography)

Explanation: The large stellar association cataloged as NGC 206 is nestled within the dusty arms of neighboring spiral galaxy Andromeda (M31), 2.5 million light-years distant. Seen near the center of this gorgeous close-up of the southwestern extent of Andromeda's disk, the bright, blue stars of NGC 206 indicate its youth. Its youngest massive stars are less than 10 million years old. Much larger than the clusters of young stars in the disk of our Milky Way galaxy known as open or galactic clusters, NGC 206 spans about 4,000 light-years. That's comparable in size to the giant stellar nurseries NGC 604 in nearby spiral M33 and the Tarantula Nebula, in the Large Magellanic Cloud.