27.2.15

Principado de Andorra bloqueado pela neve




La situació causada per les fortes nevades i el vent va començar a normalitzar-se ahir. D’aquesta manera, al llarg de la jornada es va mantenir la prohibició d’accés a la urbanització
de les Salines, a Ordino, però  Protecció Civil treballava amb la possibilitat que els veïns poguessin tornar al seu domicili al llarg de la jornada d’avui. També s’espera que avui, si baixa el risc d’allau, puguin reobrir-se els accessos amb França, amb l’ajuda de màquines andorranes (dues turbines) que prestaran ajuda als equips  francesos.
Durant el dia d’ahir la carretera a Arcalís va estar tancada i els treballs es van centrar a poder fer segura la zona per poder garantir l’accés a l’estació d’esquí. A banda, també es va restringir l’accés a Os de Civís per la caiguda de pedres a la carretera, arran de la quantitat d’aigua i de neu acumulada. A més a més, la carretera general 2, tallada dimecres a la nit, va reobrir al trànsit a tres quarts de set del matí, gràcies als tirs de Gazex realitzats a partir de les cinc de la matinada, que van permetre que es pogués obrir la carretera per donar pas entre Soldeu i el Pas de la Casa. Cal recordar que dimecres al vespre i a la nit es van organitzar sis combois, tres en cada sentit de la marxa, per garantir la comunicació amb el Pas de la Casa i, tal com van informar des del Govern, es van desenvolupar sense incidents. Encapçalats per una llevaneus del COEX i amb vigilància policial, van ser usats per 44 vehicles, 15 en sentit sud i 29 en sentit nord.
El risc d’allaus va continuar durant la jornada d’ahir al seu nivell màxim de 5 sobre una escala de 5, una tendència que es va anar reduint al llarg del dia. Això va fer que la possibilitat de desencadenaments espontanis de grans allaus de neu pols i esllavissades de neu més humida per sota dels 2.000 metres fos molt alta. Prova d’aquest perill és que la caiguda d’una allau a la carretera de Montaup va arrossegar una turbina del COEX, accident del qual el conductor va sortir il·lès.
Pel que fa a les previsions meteorològiques, avui s’esperen moltes aclarides cap al sud i precipitacions febles cap al nord, que poden deixar entre tres i cinc centímetres a tot el país. La previsió indica que demà dissabte s’obriran els cels amb temps assolellat.
El vent va continuar ahir bufant fort, amb ràfegues de 70 quilòmetres per hora a les crestes, i a la nit i durant aquesta passada matinada s’esperava que pogués arribar a 90 quilòmetres per hora. Al llarg de la jornada d’avui ja ha de ser menys intens i per demà s’espera que sigui feble.
Durant la jornada d’ahir els tècnics van treballar en la vigilància i van dur a terme tasques de control de les diferents allaus, per evitar que es produïssin esllavissades.
Pel que fa a les estacions d’esquí, Arcalís i Arinsal van estar tancades ahir, així com el sector d’Encamp de Grandvalira. Les nevades, de fet, han permès a les estacions acumular nous gruixos de neu, que en alguns casos han estat molt importants.
BonDia - Andorra

Aucun commentaire: