12.12.12

O Consulado de Portugal em Andorra abriu; segundo o Diari d'Andorra a afluência do primeiro dia foi boa

Gerard del Castillo - Andorra la Vella - 10/12/2012






El cònsol honorari, José Manuel da Silva.
És una oficina petita, no hi cabrien més de cinc persones si s’hagués de fer cua (de moment no cal demanar cita prèvia, però s’estudiarà els propers dies si es detecta una gran afluència de gent).
És una oficina amb només dues taules per als dos funcionaris que atenen els residents portuguesos que hi van a fer gestions, amb un despatx per al cònsol honorari i amb un espai per fer tràmits com la carta de ciutadania. Aquest és l’espai que ocupa el nou consolat honorari de Portugal i el despatx consular lusità que ahir van començar a funcionar.
Un espai petit, sí. Però per als ciutadans lusitans residents al país és com tenir un petit tros de Portugal a Andorra. “Em dóna tranquil·litat saber que si em passa alguna cosa a mi o a la meva família tinc un lloc on acudir i on em poden ajudar”, explica Carmelia Alves, una de la quinzena de persones que es van apropar ahir al matí fins a l’oficina consular en el primer dia d’obertura. S’hi va arribar per registrar la filla nascuda fa unes setmanes. Un tràmit que des del 3 de gener fins ahir s’havia de fer al consolat lusità a Barcelona o al de Tolosa.
Un primer dia d’obertura que es van tramitar tres passaports, dues cartes de ciutadania (el nou carnet d’identitat portuguès) i un registre de naixement, entre altres consultes dels residents lusitans, segons indica el cònsol honorari, José Manuel da Silva. “Ha estat un primer dia molt positiu, ha vingut força gent i, malgrat que encara estem de rodatge, tot s’ha pogut solucionar satisfactòriament”, assenyala Da Silva, que va de taula en taula parlant amb els dos funcionaris que treballen a l’oficina i amb els compatriotes que hi van anar per fer tràmits i consultes. I quan hi ha algun dubte, pregunta a una convidada especial.
Es tracta de la doctora Alzira Cancela, la formadora del ministeri de Justícia portuguès que el govern de Lisboa ha enviat a Andorra per donar el darrer cop de mà perquè el despatx consular funcioni amb normalitat. “Va venir dilluns passat i estarà aquí fins al dia 18. Necessitàvem formació per treballar amb el sistema informàtic que està connectat directament amb els registres centrals de Lisboa i per emetre el carnet de ciutadania, que per primer cop es por fer des d’Andorra”, explica Da Silva.
El cònsol honorari també és del parer que tenir representació oficial del teu país, “malgrat sigui més petita que la que teníem abans”, dóna tranquil·litat. “Tenim una representació més bona de la que ens havíem imaginat quan van tancar l’ambaixada i el consolat. Fins i tot es podran fer més gestions que abans”, indica Da Silva, que explica que encara no estan a ple rendiment, ja que “no ens ha arribat el segell oficial de Portugal que ens permetrà fer les tramitacions que ens han autoritzat des de Lisboa”.

Aucun commentaire: